perjantai 19. lokakuuta 2012

Takki ohjeen kera mallia aloittelija :D

Huomasin saaneeni lisää lukijoita, ihanaa :D 30 raja on tosi lähellä, lupailin arvontaa joko rajan rikkoonnuttua tai sitten blogin vuosipäiväksi. Kumpihan tulee ensiksi...alankin miettimään sopivaa palkintoa.

Yllättävää kyllä, ompelin arkena ja vielä monena iltana. Hetken mielijohteesta yhtenä iltana leikkaisin takin, muutamina seuraavina iltoina sauman sieltä ja täältä, kunnes tänään sain merkkiä vaille viimeisteltyä ja kuvattua. Hieman jännittynein fiiliksin keksin vielä kuvata ensimmäistä kertaa eri vaiheista ja siitä tulikin seuraava idea, teempä oman ohjeen takin tekoon. En ole mitenkään kokenut takkien tekijä ja olen blogeista ja Ompeluelämään fb ryhmästä poiminut erilaisia neuvoja ja ideoita. Kaikki eivät ole itselle auenneet ja olen koonnut niistä itselle taitoihin ja välineisiin sopivimmat vinkit ja kerännyt ne tuohon alle. Itse tykkään kääntömallista enemmän kuin ympäriinsä kantatusta. Näin tehtynä saan siistimmän lopputuloksen,koska en ole tarpeeksi kärsivällinen  kanttaaja  :D

Toivottavasti tästä on jollekkin apua. Kaava on tinttiina takki koossa 92, muokatulla hupulla ja joistakin kohtaa ilman saumavaroja ja jostain pienillä, kun en laiskuuttani jaksanut piirtää kokoa 86 vaan ajattelin pienennellä vähän sieltä sun täältä. Kankaana ikean puuvilla (on edullista mutta myös ihanan paksua ja siksi hyvää takkimateriaalia, tykkään myös siksi,että saa asetella kappaleet kuten haluaa ja uskon että toista samanlaista ei tule vastaan, olen nimittäin jättänyt tästä kankaasta kuvioita joista en pidä pois :) Vuori ruskeaa fleeceä paikallisesta kangaskaupasta kuten myös resorikin. Vuoren väri määräytyi tällä kertaa sillä hetkellä laatikossa olevan vuorikankaan perusteella :) Tämä oli taas niitä heti pakko tehdä nyt, siksi vetoketju on tuon värinen, rengasmallia ei royalilla ollut ruskeana ja tyydyin valkoiseen.

 Lopputulos tässä:Lähtötilanne:

 Kappaleet leikattuna:

Tässä olen yhdistänyt päällisen kappaleet toisiinsa:

ja tässä vuori: jos haluat naulakkolenkin, se pitää laittaa tässä vaiheessa kun neulaat hupun.neulaa lenkki hupun keskitakasauman molemmin puolin ja tarkista oikealta puolelta että tulee oikein päin :)

 Olen koonnut takinuseassavaiheessa,koska halusin välillä tarkistaa kääntämällä että takista tulee siisti. Kokeneemmat surauttavat nämä kaikki kerralla ja jättävät kääntöaukon :) Tässä siis vuori ja päällinen vielä irrallaan,mutta aseteltuna nupineuloilla saumoistaan kiinni että näen molempien olevan sapivan kokoiset. Tässä vielä huppu on liian leveä etukappaleeseen nähden, koska olin kaavaan kirjoittanut että noin tästä poikki, alkuperäisessä kaavassa on nimittäin karvareunus, jota en halunnut tähän. Leikkasin varaa huppuun,koska joskus ensimmäistä takkia tehneenä huomasin leikanneeni liian kapean hupun eli hupun reunat eivät riittäneet kohdikkain etukappaleen reunan kanssa ja se muuten harmitti!jouduin sitten leikkaamaan uuden hupun ja purkamaan ensimmäisen pois,en halua enää niin toiste käyvän :)  eli leikkasin hupun etureunasta ylimääräiset pois.

 Tässä olen neulannut vetoketjun vuoren ja päällisen väliin. mallasin vielä väliin kurkkimalla että varmasti neulasin sen  oikein päin :) (ja olen muuten vasenkätisenä onneton nuppineulojen käyttäjä,kun niitä en oikein oikealla kädellä saa laitettua, tulee niitä sorkittua miten päin sattuu ;) )

 Ompelin vetoketjupaininjalalla vetoketjun melkein kokonaan kiinni ja käänsin takin nähdäkseni että tuliko hyvä. kelpaa :) jätin alareunasta ja yläreunasta vielä ompelematta, sain näin kohdistettua vetoketjun korkeuden ja jos se olisi ollut väärässä kohdassa, olisin kohtuullisella vaivalla saanut purettua vielä,kun ei ole ihan ylhäältä alas kiinni. Johtuu muuten siitä myös että vetoketjupaininjalalla on musta hankala ommella tota vetoketjun alaosaa ja koin että näin osittain kiinnitämällä saan nuo päät nätimmin kerralla, purkaa ei onneksi tarvinnut :)

Seuraavaksi neulasin hupun oikeat puolet vastakkain, ensin saumat kohdakkain ja sitten vetoketjun yläreunat samaan kohtaan, tässä vain taitoin ketjun yläosan 90 asteen kulmasa vuoren ja päällisen väliin. Hyvä tuli :)


 Sitten hihojen kimppuun, mulle mukavampi tehdä tässä vaiheessa kun alareuna on kokonaan auki vielä, on helpompi käännellä ja väännellä :) olen oppinut kantapään kautta tämän hihojen yhdistämisen, kuulin oessä neuvon käsi kädessä :) ensimmäisellä kerralla meni väärin:laitoin hihan ja päällisen sisäkkäin ja ompelin :D:D seuraavaksi osasin kiinnittää oikein,mutta en huomannut että toinen hiha oli kiertynyt kerran ympäri...kolmas kerra saman hihan kanssa ja sitten onnistui. Eli vuoren ja päällisen hihat yhdistetään niin että hihat pitäisivät toisiaan kädestä, eli eivät ole sisäkkäin kuin saumavarojen verran  ja jos resorin haluaa niin siihen väliin vain. On hankala ommella ja tuo tapa neulata ei auttanut yhtään!!pari p sanaa tuli kun sormet oli rei'illä :) Lopputulos palkitsee kun saa kääntää hihat, takki näyttä paaaljon valmiimmalta <3


Tässä lähikuva hihasta. tämä on siis helppo tehdä niin että ottaa kiinni molempien hihojen sivusaumasta ja laittaa ne vierekkäin. meillä on siis koira,joka ei oleile neidin huoneessa,mutta mutta...karvoja löytyy...

Tässsä hihat yhdistettynä :)

 Seuraavaksi neulasin helman ja ompelin sen. Nyt sain takin käännettyä vetoketjun alaosassa olevan aukon kautta. Tällä kertaa aukon koko riitti :)


aiemmin olen tehnyt aukon helmaan takakappaleen toiseen reunaan, mutta toimii myös näin. Yhden kerran tein kääntöaukon vetoketjun kohdalle, jätin siis vetoketjun ompelematta kokonaan, ei ollut hyvä idea :)Tässä kääntöaukko vielä lähempää:


 Viimeisenä neulasin koko takin kauttaaltaan ja taitoin aukon vuoren sisään. reunaan tikkaus ja takki on valmis :D
Ensimmäinen kerta kun ohjetta teen, toivottavasti on jollekkin apua, edes ne osat missä kerron miten ei kannata tehdä ;D

Tässä vielä neidin kirahvisetti,jonka tein viime viikonloppuna ja alimmaisessa kuvassa kaksikko omissa seteissään.

Pitkään mietin sopivaa housujen ja kanttauksen väriä, kun halusin jotain muuta kuin pinkkiä tai vaaleanpunaista. Tästä tuli kiva, paitaa voin nyt käyttää monien housujen kanssa. Paidan kuosin kirahvi pääsi silhuettina housuihin :) paidassa pisarahalkio kokeilussa, kiva muuten mutta joutuu laittamaan toisen paidan alle tämän ikäiselle... taidan ottaa vielä lattialta kuvan niin näkee paremmin tuon halkion. Housujen kaava on sama kuin lahjaksi tekemäni norsuhousut, näihin tuli musta pikkasen  liikaa korkeutta haara-vyötärö väliin. Malli on kyllä kiva, teen toisetkin,mutta otan korkeutta pois :)
Tuo on sukka, mikä on kädessä, lapasten laittaminen itse on tässä vaiheessa in, taitaa liittyä siihen :)

Piti esikoisenkin päästä apinoimaan :D:D

 Nyt on saumurin tilaamine lähempänä, jopa kiikarissa. Saatan joidenkin viikkojen kuluttua omistaa itsekkin 4 lankaisen saumurin sekä kasan saumurilankoja <38 kommenttia:

 1. Kiitos Eltsu ohjeesta! Ihanan selkeä ja simppeli ohje! Juuri tällaiset yksityiskohtaiset ovat parhaita ohjeita!!! Kiitos omasta puolestani vaivannäöstäsi! Tästä on varmasti apua monelle <3

  Ja lopputuloksena oli tietysti upea takki ja voi miten suloiset nuo setit ovatkaan...vieläkin upeammat livenä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna <3 eikö yhtään tee mieli kokeilla??

   Poista
 2. Ihania vaatteita taas kerran! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heiri! ihanaa kun joku muukin tykkää :D

   Poista
 3. Onko jo testattu? :) mielikuva että mallissa olisi kovin kapeat hihat? Itsellä sama projekti edellä ja ajattelin piirtää tämän samaisen kaavan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On testattu ja pikkasen isoksi todettu, menee varmaan keväällä vasta. Onneksi meidän neiti on kaponen niin nuo hihat ei haittaa,mutta oikeassa olet, on vähän kapoiset :D

   Poista
 4. Tosi kivannäkönen ja siistiltä näyttää! Yhtään ei arvaisi olleen ensimmäisiä laatuaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nuksu, ehkä jo johonkin seuraaviin uskaltaudun kokeilemaan taskuja :D

   Poista